La corfa dental

Sabies que la corfa d’un ou blanc pot servir de model per a explicar l’aparició de patologies dentals en els éssers humans? Així ho explica el professor Ramón Alcaraz Pérez, qui imparteix docència en l’IES Castillo Puche de Yecla (Murcia) als alumnes del mòdul d’Higiene Bucodental.

En aquest taller, aprendràs a entendre com es produeixen unes certes patologies o processos que afecten la salut bucodental, com la càries o l’aparició de tincions extrínseques (taques que sorgeixen en la superfície de les dents) en cas de no mantindre una higiene correcta. Tot això a través de mitja dotzena d’ous blancs, la corfa dels quals simula la part externa de la dentadura humana.

Materials necessaris:

Materiales necesarios
  • Aigua
  • Vinagre (pot ser de vi, de poma, blanc, etc.)
  • Suc de taronja
  • Vi negre
  • Un refresc ensucrat
  • Sis gots de plàstic
  • Sis ous blancs
  • Una cullera xicoteta
  • Paper de cuina
  • Un raspall de dents
  • Pasta de dents

Passos a seguir:

  1. Lee cada pas fins al final!
  2. Aboca cada líquid (aigua, vi negre, suc de taronja, vinagre i el refresc ensucrat) en un got diferent. En el got restant aboca també vinagre, de manera que hi haja dos gots que continguen aquest líquid. No és necessari omplir fins dalt els gots, amb arribar fins a la meitat és suficient.
  3. Introdueix cada ou blanc en un got diferent amb l’ajuda de la cullera. Atenció: has de raspallar la superfície de l’últim ou amb pasta de dents durant un parell de minuts i posteriorment introduir-lo en un dels dos gots que continguen vinagre.
  4. Espera 24 hores.
  5. Extrau els sis ous i col·loca’ls en una ouera o sobre paper de cuina.
  6. Observa els resultats! L’ou submergit en aigua exerceix de “control” respecte a la resta. La corfa dels ous submergits en suc de taronja, vi negre i el refresc ensucrat presenten tincions extrínseques i capes primes de matèria enganxosa i blana de color groc, blanc grisenc o negre. La corfa d’ou submergida en vinagre ha patit una desmineralització important que simula l’aparició de càries en el nostre esmalt. D’altra banda, la corfa d’ou coberta de pasta dental i també submergida en vinagre ha aconseguit reduir aqueixa desmineralització.
Resultado

La salut bucodental és sinònim de qualitat de vida 

Mitjançant aquest taller es poden observar les conseqüències de no mantindre una correcta higiene bucodental. L’aparició de tincions extrínseques i de patologies com la càries es poden evitar prenent una sèrie de mesures higièniques en el nostre dia a dia. En aquest sentit, és necessari seguir les recomanacions dels professionals de la salut bucodental, que subratllen la importància de realitzar un raspallat acurat de les dents tres vegades al dia, netejar acuradament llengua i genives, utilitzar fil dental diàriament i també un dentifrici amb fluor. D’altra banda, es recomana també evitar el consum de tabac, alcohol i drogues, que comprometen l’estètica del somriure, influeixen negativament en l’estat de la dentadura i les genives i, a més, poden ser l’origen de tumoracions malignes.

Fonts:

https://cinfasalud.cinfa.com/p/salud-bucodental/

https://www.clinicaferrusbratos.com/blanqueamiento-dental/tinciones-en-los-dientes-por-que-sucede/

https://www.dentalcare.com/en-us/patient-education/patient-materials/spanish-articles/como-se-producen-las-caries

T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a xicotets i majors, en l’especial “Ciència en el teu saló”

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.