Descobreix de quina planta es tracta

Segurament, al teu dia a dia veus moltes plantes que poden tenir flors o no. Les veus de camí al col·legi, al parc on jugues amb els amics, inclòs al jardí o balcó de casa teua! Però… coneixes els seus noms?

En aquesta activitat de Ciència al teu saló et duguem un repte de la mà d’Esther Berrendero Gómez, investigadora del Centre d’Investigació i Innovació Agroalimentària i Agroambiental (CIAGRO-UMH) i professora de l’Àrea de Botànica de la Universitat Miguel Hernández.

Aquesta professora proposa diverses imatges d’arbres que n´és possible trobar fàcilment al Campus d’Elx de la Universitat i en nombrosos parcs de la zona.

Ets capaç d’identificar a quina espècie pertany cada imatge?

flor 1

Has encertat? Descobreix-lo ací.

flor2

Has encertat? Descobreix-lo ací.

flor3

Has encertat? Descobreix-lo ací.

Per què és important evitar la pèrdua de diversitat?

Conéixer la flora del nostre entorn és fonamental per poder curar-la i protegir-la adequadament. Actualment a la Generalitat Valenciana 42 espècies vegetals es troben en perill d’extinció, com es el cas de silene d’Ifac (Silene hifacensis) i altres 83 han sigut qualificades de espècies vulnerables, entre les quals figuren la mare-selva de riu (Lonicera biflora) o el tramús silvestre (Lupinus angustifoliu), el qual és una espècie endèmica valenciana.

Les principals amenaces a què s’enfronten les espècies vegetals són degudes a l’activitat humana com l’ús descontrolat dels recursos naturals o la pèrdua, degradació i fragmentació dels hàbitats (ex: desforestació). També poden ser degudes a la contaminació del medi ambient o a la introducció d’espècies exòtiques invasores, que desplacen a les espècies de la zona (espècies autòctones) com que no troben competència ni depredadors. I no ens oblidem dels efectes del canvi climàtic, que probablement es convertirà en les dècades vinents en el principal responsable de la pèrdua de diversitat biològica i de la desaparició d’espècies vegetals.

Les plantes juguen un paper important en el manteniment del sòl, de l’aigua i de l’aire. Durant el dia i gràcies a la llum del sol utilitzen el CO2 atmosfèric i el transformen en carbohidrats necessaris per al seu creixement mitjançant la fotosíntesi. A canvi alliberen oxigen a l’atmosfera, element indispensable no tan sols per a la nostra pròpia supervivència, sinó també per a la resta d’éssers vius.

Imagina que les plantes desapareixeran. Si això ocorregués, nombrosos canvis es produirien al nostre volant. Per exemple, la quantitat de CO2 atmosfèric (considerat gas d’efecte hivernacle) augmentaria, contribuint al canvi climàtic i a l’augment de les temperatures. O el sòl s’erosionaria perdent la seua fertilitat i convertint-se en zones àrides, com que no té la coberta vegetal que els protegeix de les inclemències climatològiques o eviten la pèrdua d’humitat.

A més, la pèrdua d’espècies vegetals pot alterar el delicat equilibri que mantenen els éssers vius a la naturalesa. Com major és la diversitat de les espècies en un ecosistema, més resilient serà davant qualsevol adversitat, com per exemple a les plagues, ja que, si alguna espècie desapareix o disminueix la seua població, haurà d’altres que poden ocupar el seu nínxol ecològic. En canvi, si el sistema que naturalment els protegeix es veu alterat i desapareixen les barreres naturals es crearan les condicions adequades per a facilitar la propagació de patògens i la transferència dels patògens entre els animals i les persones i, per tant, hi haurà un major risc d’aparició de pandèmies.

Per això, és necessari un nou model de desenvolupament basat en l’ús eficient dels recursos naturals, juntament amb el desenvolupament d’accions per a protegir la biodiversitat. També serà bo que cadascun de nosaltres reflexionem sobre el grau en el qual estem involucrats amb el nostre entorn i ens preguntem què podem fer per a contribuir a la conservació de la biodiversitat.

Sabies que des del teu telèfon mòbil pots identificar quasi totes les espècies que t’envolten?

Has arribat fins ací i encara no has pogut identificar les espècies? No et preocupes! Existeixen diverses aplicacions especialitzades en espanyol que pots descarregar al teu telèfon intel·ligent de manera gratuïta. Per exemple, la desenvolupada per l’Oficina Ambiental de la UMH, una ferramenta interactiva que ens ajuda a identificar les plantes que hi ha al campus d’Elx i a més permet tant a alumnes com a professors incloure fitxes geolocalitzades de les espècies trobades.

Una altra proposta interessant és ArbolApp, una app creada pel Real Jardí Botànic del CSIC que funciona inclòs sense connexió a Internet. Proposa un mètode de recerca guiat mitjançant preguntes per localitzar el tipus d’arbre que desitges identificar.

A més, existeixen aplicacions que funcionen pujant fotografies o senzillament escanejant directament la planta. Es el cas de Pl@antNet, desenvolupada per un consorci de científics de CIRAD, INRA, INRIA, IRD, y la red Tela Botánica, i Flora Incognita, creada per científics de la Universitat Politècnica d’Ellmenau i de l’Institut Max-Planck per Biogeoquímica de Jena (Alemanya), ambdues centrades en les plantes silvestres. Per últim, destaquem PictureThis, que a més d’utilitzar intel·ligència artificial per reconéixer les espècies al moment, ofereix suggeriments i consells per a la seua cura.

Si t’interessa la jardineria, no pots perdre’t aquesta guia per a muntar la teua pròpia horta ecològica a casa. Et contem com fer-ho pas a pas!

O, si prefereixes, coneix quines són les fuites i verdures de la tardor en aquest post.

T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a petits i majors, en l’especial ‘Ciència al teu saló’

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.