La màquina del temps

Un joc de cartes per a viatjar per la història de les ciències

‘La màquina del temps’ ha viatjat fins als confins de les civilitzacions presents i passades per a rescatar alguns de les fites històriques de la ciència. Ha revelat uns certs passatges, que no són els únics moments claus en el desenvolupament de les disciplines científiques ni abasten totes les àrees de coneixement, però diuen molt de com les persones ens hem proposat comprendre la naturalesa dins de les nostres cèl·lules, en altres organismes, en els confins de l’univers o -fins i tot- en les aplicacions pràctiques de la imaginació científica que són les matemàtiques i la computació.

Aquests punts decisius de la història de la ciència han aparegut desordenats i és tasca dels qui s’atrevisquen a viatjar en ‘La màquina del temps’ col·locar-los en l’ordre correcte.

Objectiu del joc: guanya qui aconseguisca quedar-se sense cartes a la mà.

Participants: de 2 a 3 jugadors

Cartes: hi ha quatre ‘pals’ en la baralla de cartes, biotecnologia (groc), física (roig), informàtica i computació (rosa) i psicologia (negre). Algunes cartes estan marcades amb el símbol de la màquina del temps (🕒). Quan es jugue aquesta carta, es produeix un salt en el temps i el següent jugador perd el seu torn.

  1. Retalla les cartes que trobaràs en les dues següents pàgines i remena-les. Cada jugador/a rep 6 cartes, amb el dibuix i el text cap amunt i les col·loca enfront de si. No es pot mirar el revers de les cartes, en la qual s’indica l’any en què es va produir aqueix fet científic. L’any apareix amb el símbol negatiu (-), si es refereix a una data anterior a l’era comuna.
  2. Les cartes restants es col·loquen en la taula, en una pila, amb el dibuix i el text cap amunt.
  3. Es trau la primera carta del mall de cartes restants, es mostra als jugadors la data del revers i es col·loca en el centre de la taula. Aquesta carta serà el punt de partida per a col·locar la resta de cartes d’aqueix pal. El procés es repeteix per als quatre pals de color.
  4. Comença el/la jugador/a més jove, col·locant una de les cartes de la seua mà en la posició que creu que és correcta, seguint una línia de temps d’esquerra a dreta, de l’antiguitat a la contemporaneïtat, en el pal corresponent. Si la posició és correcta, es descarta satisfactòriament i passa el torn a la següent persona. Si ha col·locat la seua carta en una posició incorrecta (per exemple, la seua carta està datada ‘1997’ i la col·loca a l’esquerra de ‘1842’), la col·locarà en la posició correcta però agafarà una carta del mall de cartes restants.
  5. El joc continua de la mateixa manera, seguint el sentit de les agulles del rellotge, fins que un/a participant es queda sense cartes a la mà i guanya la partida. Quan algú jugue la carta de ‘salt en el temps’ (🕒), fa que la següent persona perda el seu torn per a col·locar una carta en la línia de temps.

T’ha agradat aquest joc? Tens altres activitats per a gaudir de la ciència en la pàgina https://umhsapiens.com/juga-amb-ciencia/

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.