La guardiola triple

En aquesta activitat de Ciència en el teu Saló construirem tres guardioles per a entendre tres de les diferents finalitats que pot tindre els diners: estalviar, gastar o donar. Podràs construir les teues pròpies guardioles, decorar-les, i entendre (per fi!) per què els majors diuen coses com “Creus que els diners creix en els arbres?”, “Això és pa per a hui i fam per a demà” o “El que molt dona, molt rep”. Descàrrega ací les plantilles de les guardioles per a imprimir en color o en blanc i negre.

Una guardiola és un objecte amb una ranura en la qual es guarda diners (monedes, bitllets) amb la finalitat d’estalviar. Moltes vegades, té forma de porquet. Per què té la forma d’aquest animal? En l’Edat Mitjana, a Europa, les persones menys adinerades no solien menjar carn. Però moltes famílies criaven un porc per a poder vendre’l en cas de necessitat. Així, es diu que el porc es va convertir en símbol d’estalvi i de reserva per al futur.

Per a què serveix estalviar?

Estalviar és guardar una part dels diners que es rep per a gastar més endavant. Que es puga estalviar o no es puga estalviar depén de molts factors: l’edat, els gustos, els ingressos, les despeses necessàries i el previsors que siguem. L’estalvi és la part dels diners que tenim i no gastem immediatament. Un país, una empresa o una persona que estalvia pot evitar problemes en el futur, fer front a imprevistos o millorar la seua vida.

Com es pot estalviar?

Una persona o família té despeses fixes: el cost de l’alimentació, l’aigua corrent, l’electricitat, el transport, l’habitatge i altres aspectes necessaris per al seu dia a dia. Els ingressos, els diners que reben, han de ser majors que aqueixes despeses fixes. La diferència (els ingressos menys les despeses fixes) és diners que es pot gastar en coses que no són imprescindibles, o bé es pot estalviar o invertir.

Què és la despesa?

La despesa és allò en què emprem els diners. En una família, les despeses poden ser l’electricitat o el menjar. Les empreses també gasten, per a fabricar productes o pagar als seus empleats. L’Estat gasta diners per a construir hospitals i carreteres o pagar als teus professors i professores del col·legi públic, per exemple.

Una cosa que pots fer per a poder estalviar és reduir les despeses fixes. Per a fer la compra, pots apuntar els preus dels productes a les botigues del teu barri i comprar els més barats. Per exemple:

Llista de la compraBotiga 1Botiga 2
Dotzena d’ous2,25€1,55€
Litre de llet1,20€1,18€
Barra de pa0,50€0,75€
Un quilo de taronges1,05€0,64€
Un litre d’oli d’oliva5,30€4,75€

On hauries de comprar els ous per a gastar menys diners? Quant costaria la compra a la botiga 1? I a la botiga 2? On faries la compra per a gastar menys diners?

Què són el diners?

Les monedes i bitllets de qualsevol país del món són diners. No valen els bitllets del Monopoly! Creem els diners per a facilitar l’intercanvi d’objectes entre persones. Abans s’utilitzava la barata, unes coses es canviaven per unes altres. Per exemple, una gallina es canviava per un sac de blat o unes sabates. A més de guanyar-ho, gastar-ho i estalviar, es poden fer altres coses amb els diners.

Els impostos

Els impostos són diners que paguen els ciutadans a l’Estat per a poder tindre serveis comuns com a carreteres, hospitals o col·legis. Hi ha diversos tipus d’impostos. Per exemple, l’impost sobre el valor afegit o IVA es paga cada vegada que compres alguna cosa. Una porció del que costa la teua compra és diners que el venedor manarà a l’Estat. Pots veure-ho en el rebut de la botiga. T’has adonat que no tots els articles tenen el mateix IVA? Intenta descobrir per què.

Les inversions

Es realitza una inversió (aportar diners, treball o temps a alguna cosa) a canvi d’un benefici. Una inversió té riscos, que poden ser alts (més risc de perdre la inversió) o baixos (menys risc de perdre l’invertit). Les inversions, també, tenen un cost d’oportunitat, perquè estem decidint no dedicar els nostres diners o temps a una altra cosa.

Les donacions

Donar significa transmetre a altres persones béns que ens pertanyen. Es pot donar diners, coses o temps. Qui rep i accepta aqueix bé o servei es denomina donatari. En el nostre dia a dia, està bé pensar en la donació com una cosa quotidiana, com una despesa o una tasca més que realitzem de bon gust. Pregunta a la teua família qui creuen que podria beneficiar-se d’una donació i parleu sobre les possibilitats que teniu per a ajudar.

Et proposem que construïsques la teua guardiola triple seguint les instruccions i penses en un pla per a estalviar, gastar i donar. Per exemple, si reps una paga setmanal de quatre euros (4€) per fer unes certes tasques, com podries distribuir-los en les teues tres guardioles? Si els teus avis et donen vint euros (20€) pel teu aniversari, què faries? Recorda que els diners no és un fi sinó un mitjà per a aconseguir altres coses i que, com més prompte millor aprengues a manejar-lo amb responsabilitat, més fàcil et resultarà gestionar les teues finances en el futur.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia-Ministeri de Ciència i Innovació.


T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a menuts i majors, a l’especial ‘Ciència al teu saló’ 

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.