Explosió d’art al Big Bang

La història de l’Univers, des del Big bang fins a l’aparició de la vida, es pot comptar, també, des de l’art. En aquest taller, aprendràs a crear nebuloses, les concentracions de matèria que donen lloc a la creació de les estreles, amb uns pocs materials i molta llibertat creativa. És una versió (molt simplificada) de les tècniques que utilitza el neurocientífic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i artista Luis Miguel Gutiérrez, creador de l’ exposició Marco y Microcosmos: Una Historia del Universo y la Vida Contada Entre la Ciencia y el Arte.

Action painting de nebuloses (a partir de 4 anys)

El action painting (en espanyol «pintura d’acció») és una tècnica pictòrica que va sorgir al segle XX dins de la pintura no figurativa. Intenta expressar, mitjançant el color i la matèria del quadre, sensacions com ara el moviment, la velocitat i la energia.  Un dels seus màxims exponents és l’obra de Jackson Pollock, qui pintava amb el llenç en el sòl i deixava que la gravetat prenguera part en el procés de creació. “Gravetat? Això no és física? Què tenen a veure la física i l’art?”, et preguntaràs.

Jackson Pollock, Alchemy, 1947. Oil, aluminum, alkyd enamel paint with sand, pebbles, fibers, and wood on commercially printed fabric, 45 1/8 x 87 1/8 inches (114.6 x 221.3 cm)
Jackson Pollock, Alchemy (1947)
Fuente: https://www.guggenheim.org/artwork/3482
© 2018 The Pollock-Krasner Foundation/Artists Rights Society (ARS), New York

Sí, la física i la química tenen molt a veure amb la pintura. Hauràs notat que alguns líquids, com l’aigua i l’oli, no es poden barrejar fàcilment. Normalment, els tubs de pintura que pots comprar a les botigues estan basats en aigua o en oli, però no en les dues coses. Així que, si intentares crear un pigment amb oli i aigua, crearia formes d’allò més curioses sobre el paper, amb gotes separades, però no un traç uniforme de color. Si, a més, li afegires substàncies espessidores o dissolvents, la pintura s’espentaria o barrejaria de diferents formes. Alguna cosa pareguda és el que fa l’artista Luis Miguel Gutiérrez quan representa galàxies o cèl·lules als seus quadres. Ell ha desenvolupat unes complexes barreges de pigments i ha practicat molt per aconseguir fer unes representacions excepcionals de la matèria i la vida. Però tu també pots crear la teua pròpia versió artística de l’Univers amb uns pocs materials i un poquet d’imaginació.

PILARES INTERESTELARES, OBRA DE MACROCOSMOS

Publicada por Luis Miguel Gutiérrez Pérez en Sábado, 10 de noviembre de 2018

Materials necessaris:

  • Pintures acríliques blanca, negra i els colors que vulgues.
  • Aigua
  • Paper de cuina
  • Recipients per a barrejar
  • Cola líquida escolar
  • Cartolina negra i/o paper d’aquarel·la
  • Una palleta (millor, si no és d’un sol ús)
  • Culleres o equivalents, per barrejar la pintura
  • Algunes imatges de referència de nebuloses, com aquesta:
Nebulosa de la ‘huella de gato’, a 5.500 años/luz de la Tierra, captada por el telescopio espacial Spitzer de la Nasa. Fuente: nasa.gov

Passos a seguir:

  1. Aboca les pintures per separat en cada recipient. En aquest moment pots aclarir-les o enfosquir-les al teu gust usant pintura blanca o negra.
  2. En algunes, hi has d’afegir poca o molta aigua per obtenir colors amb diferent fluïdesa.
  3. En un altre color, aboca la cola. Com més uses, més espès quedarà.
  4. Barreja bé tots els colors, fins que el líquid quede uniforme.
  5. Deixa caure les pintures sobre la cartolina o el paper de manera aleatòria. No importa si uns dolls de pintura cauen sobre uns altres o si en alguns llocs n’hi ha més concentració de material.
  6. Utilitza la palleta per bufar i espentar les pintures l’una contra l’altra. També pots alçar i girar la cartolina en l’aire per ajudar-te de la gravetat.
  7. Posa una mica de pintura blanca (o del color que tu vulgues!) al raspall de dents i rasca les serres del raspall per què la pintura esquitxe per tot el llenç. Repeteix el procés diverses vegades. Intenta aconseguir esquitxades més grans i més fines. Això li donarà realisme.
  8. Espera que s’asseque i penja la teua obra científic-artística en un lloc on la pugues veure tots els dies. Que et recorde que tot, el món, l’art, tot el que t’envolta i també tu mateix, està fet d’estreles.


Más información sobre la obra de Luis Miguel Gutiérrez



T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a xicotets i majors, en l’especial “Ciència en el teu saló”


La “Mednight” nace como fruto de la colaboración de un consorcio de 12 entidades: Universidad Miguel Hernández de Elche, Universidad de Alicante, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Universidad de Murcia, Universidad Politécnica de Cartagena, Fundación Fisabio, Fundación Séneca – Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia, INCLIVA y el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, bajo la coordinación de El Caleidoscopio y con el patrocinio de la Generalitat Valenciana a través de Fundación de la C.V. para el Fomento de Estudios Superiores (FFES), la Casa Mediterráneo, Las Naves y Distrito Digital de la Comunitat Valenciana.

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.