Experimenta amb la dieta mediterrània

Què és la dieta mediterrània?

Que un aliment del supermercat porte l’etiqueta “Mediterrani” no significa que menjar-ho transforme la nostra dieta en una dieta mediterrània. Aleshores, com sabem què és la dieta mediterrània? En realitat, és un estil de vida basat en l’activitat física i una alimentació equilibrada que es gaudeix socialment. Però comencem per una cosa coneguda: la “Piràmide del aliments”. Això t’ha de sonar. Encara que pot ser que no te l’hagen explicada bé. Les persones que investiguen els efectes de la dieta mediterrània en la salut de la població, com ara el grup EPINUT de la UMH, la dibuixen així:

Fuente: http://www.predimed.es/pyramids.html

Si mires aquest dibuix, veuràs que la piràmide de la dieta mediterrània es basa sobretot en… Això és, vegetals! Molta verdura i, també, diverses peces de fruita al dia. En forma de suc, compten? No. Perquè quan bevem un suc de fruita, encara que siga casolà, estem prenent el sucre de moltes peces de fruita, però la fibra de menys d’una. A la base de la piràmide també trobarem l’importantíssim oli d’oliva, així com llegums, nous o fruita seca natural (no de les fregides i condimentades!), els cereals, les espècies i altres herbes.

Després de la fruita i la verdura, cada vegada en menors quantitats, hem de menjar peix. Menys sovint, consumiremcarns blanques, ous i derivats lactis i, molt poquetes vegades, carns roges i sucres. Això ha de quedar clar: menjar dolços “només una vegada al dia” NO és menjar poc de sucre. Per als adults, es recomanen menys de dues racions de dolç a la setmana.

I, què passa amb la beguda? També és clar: la beguda més sana i refrescant és l’aigua. Diga el que diga la publicitat.

El dominó dels aliments (a partir de 3 anys)

Si ja has après el que és menjar sa, t’has guanyat un premi. Practicarem, amb un joc, a manipular la part més dolça de la dieta mediterrània: les fruites. Saps com es juga al dominó? És molt senzill. Imprimeix i retalla les 28 peces que et pots descarregar ací. Busca un o tres amics per a jugar. Col·loca totes les fitxes boca avall, damunt de la taula i barreja-les bé. Si sou 2 jugadors, tria 7 fitxes a l’atzar. Si en sou 4, cadascun agafa 5 fitxes. Comença el jugador més jove, que col·locarà una fitxa doble, qualsevol que tinga, per exemple, la doble poma. Seguint l’exemple, el següent jugador ha de col·locar-hi seguidament una de les fitxes del seu joc que, en un costat, tinga una poma. Si no en té cap, ha de robar una altra fitxa de les quals segueixen boca avall al centre de la taula. Gana el primer jugador que haja col·locat totes les seues fitxes de fruita a la taula. Divertit, veritat? I encara més saborós si ho combines amb un berenar de fruita fresca i de temporada.

Receptes de dieta mediterrània per a fer amb xiquets

Les expertes i experts en dieta mediterrània del grup EPINUT de la UMH et recomanen aquestes saboroses receptes per a preparar a casa. Totes són part d’una dieta equilibrada i sana, que ajuda a prevenir l’obesitat i les malalties cardiovasculars. A més, són molt divertides de preparar. Quina prefereixes: un eriçó ametlat, una flor de tomaca o un cuquet de fruites?

Per què és tan important seguir una dieta mediterrània?

Un estudi del Investigadors del Grup EPINUT de la UMH Jesús Vioque, Eva Mª Navarrete, Leyre Notario, Sandra González, Manuela García y Desirée Valera va demostrar que seguir la dieta mediterrània reduïa el risc de sobrepès i obesitat en xiquets. Per arribar a aquesta conclusió, van arreplegar dades de més de 1.500 xiquets de 4 anys i van estudiar el que menjaven durant els 4 anys següents. Aleshores, quan els xiquets ja tenien 8 anys, van comprovar l’evolució del seu pes i del seu estat de salut. Impressionant, veritat? Això és el que es diuun estudi de cohort, que segueix les mateixes persones durant un període de temps per veure la seua evolució. Aquest mètode és molt útil en l’epidemiologia de la nutrició per analitzar com afecten diferents aliments a la nostra salut. Però ells t’ho expliquen millor en aquest vídeo:

Com puc saber si la meua dieta és mediterrània?

Descàrrega el qüestionari És la meua dieta mediterrània?

Tu mateix pots fer una autoavaluació per saber, de debò, si segueixes una dieta mediterrània. Només has de respondre a 13 preguntes i assignar una puntuació de 0 punts a las respostes negatives i 1 punt a les respostes positives. La teua adherència a la dieta mediterrània és alta si aconsegueixes 13 punts; mitjana, si n’aconsegueixes entre 9 i 12; o baixa si aconsegueixes 8 punts o menys. Pots descarregar-te el qüestionari del grup EPINUT UMH, amb informació addicional per a una dieta sana, en aquest enllaç.

Fuente: http://epinut.edu.umh.es/

Què és l’epidemiologia de la nutrició?

És l’estudi de les relacions que existeixen entre els problemes de salut, la malaltia, i els factors que la causen. Com ho explica el Dr. Jesús Vioque, director de la Unitat d’Epidemiologia de la Nutrició EPINUT de la UMH, estudiar a les persones no és gens fàcil. La vida és molt llarga i, per estudiar tots els factors que poden afectar la salut d’una persona, com per exemple la dieta, cal analitzar l’alimentació d’una gran població durant molts anys. A més, per afirmar relacions causals entre la dieta i la salut, es necessita que diversos estudis apunten a la mateixa conclusió.

L’equip d’investigadors d’EPINUT està compost d’experts en medicina, epidemiologia, psicologia, infermeria, nutrició, teràpia ocupacional, estadística i farmàcia. També volen fer arribar el missatge de la importància d’una dieta sana a tothom. Per això, la directora d’EPINUT, Manuela García, coordina les activitats de divulgació del grup, com aquesta en la qual participes ara i en la fira FECITELX.


T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a xicotets i majors, en l’especial “Ciència al teu saló”


La “Mednight” nace como fruto de la colaboración de un consorcio de 12 entidades: Universidad Miguel Hernández de Elche, Universidad de Alicante, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Universidad de Murcia, Universidad Politécnica de Cartagena, Fundación Fisabio, Fundación Séneca – Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia, INCLIVA y el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, bajo la coordinación de El Caleidoscopio y con el patrocinio de la Generalitat Valenciana a través de Fundación de la C.V. para el Fomento de Estudios Superiores (FFES), la Casa Mediterráneo, Las Naves y Distrito Digital de la Comunitat Valenciana.

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.