Ecòpolis: el joc per a construir ciutats sostenibles

Quines mesures implementaries al teu poble o a la teua ciutat per a combatre el canvi climàtic i, al mateix temps, millorar la qualitat de vida de les persones? ‘Ecòpolis‘ és un joc col·laboratiu per a divertir-se i per a reflexionar sobre la sostenibilitat de les poblacions urbanes en el context del canvi climàtic a través dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides.

Mode de joc

L’objectiu és construir diferents Ecòpolis o ciutats sostenibles. Per a això, es disposa d’una targeta de ‘Metròpolis’ o de ‘Llogaret’. Cada targeta té, en el seu revers, quatre símbols dels ODS, que es corresponen amb quatre reptes de construcció en l’anvers. Els reptes en les targetes de ‘Metròpolis’ requereixen quatre o cinc peces d’encaix, les targetes de ‘Llogaret’ requereixen tres. A mesura que es construïsquen Ecòpolis, es van retirant emissions de carboni i baixa la temperatura global. La partida acaba quan, entre totes les jugadores, s’ha aconseguit reduir l’increment de temperatura global de 2° centígrads que ha provocat l’activitat humana des de l’inici de l’era industrial.

Construir una Ecòpolis requereix enginy, visió, rapidesa i conversa. Igual que succeeix amb la crisi global. Pel que, encara que es pot jugar en solitari, et recomanem gaudir-ho en companyia.

  1. S’han de retallar els taulers de joc, les peces d’encaix, el marcador de torns (termòmetre) i les tires de calfament global seguint les indicacions.
  2. Les tires de calfament global es col·loquen sobre el termòmetre.
  3. Un màxim de dues jugadores es reparteixen a parts iguals els taulers. Es recomana que les jugadores més joves o inexpertes comencen a jugar amb els taulers de ‘Llogaret’, que només requereixen tres peces per a completar. No s’han de mirar els anversos del tauler. Romandran boca avall fins al moment d’agafar un per a utilitzar en la següent ronda.
  4. Cada jugadora haurà de tindre una peça d’encaix de cada color i forma. Hi ha dotze peces diferents. Per a utilitzar-les, no està permés girar-les. Sempre ha de quedar visible el costat dels blocs.
  5. Al començament de cada ronda, cada participant ha de declarar quin Objectiu de Desenvolupament Sostenible, d’entre els que es mostren en el revers del seu tauler, implementarà en la seua Metròpolis o Llogaret. Ha d’explicar per què és necessari i com ho faria.
    Una vegada fixats els ODS, totes dues jugadores donen la volta al tauler al mateix temps. Han d’aconseguir completar la reixeta de requadres amb les fitxes indicades en el ODS que han declarat. 
  6. La primera jugadora a aconseguir completar la reixeta seguint les normes diu “Ecòpolis!”, perquè ha aconseguit implementar la seua política sostenible. Llavors, pot retirar una tira de calfament global.
  7. La targeta de tauler es retorna al fons del mall de taulers per a tornar a utilitzar-la quantes vegades siga necessari. S’ha de triar un ODS diferent cada vegada que es juga una ronda. El joc acaba quan s’ha aconseguit una Ecòpolis huit vegades, s’haurà aconseguit revertir el calfament global i, així, totes guanyem.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació.

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.