Explosió d’art al Big Bang
La història de l’Univers, des del Big bang fins a l’aparició de la vida, es pot comptar, també, des de l’art. En aquest taller, aprendràs a crear nebuloses, les concentracions de matèria que donen lloc a la creació de les estreles, amb uns pocs materials i molta llibertat creativa. És una versió (molt simplificada) de les tècniques que utilitza el neurocientífic de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i artista Luis Miguel Gutiérrez, creador de l’ exposició Marco y Microcosmos: Una Historia del Universo y la Vida Contada Entre la Ciencia y el Arte.
Action painting de nebuloses (a partir de 4 anys)
El action painting (en espanyol «pintura d’acció») és una tècnica pictòrica que va sorgir al segle XX dins de la pintura no figurativa. Intenta expressar, mitjançant el color i la matèria del quadre, sensacions com ara el moviment, la velocitat i la energia. Un dels seus màxims exponents és l’obra de Jackson Pollock, qui pintava amb el llenç en el sòl i deixava que la gravetat prenguera part en el procés de creació. “Gravetat? Això no és física? Què tenen a veure la física i l’art?”, et preguntaràs.
Sí, la física i la química tenen molt a veure amb la pintura. Hauràs notat que alguns líquids, com l’aigua i l’oli, no es poden barrejar fàcilment. Normalment, els tubs de pintura que pots comprar a les botigues estan basats en aigua o en oli, però no en les dues coses. Així que, si intentares crear un pigment amb oli i aigua, crearia formes d’allò més curioses sobre el paper, amb gotes separades, però no un traç uniforme de color. Si, a més, li afegires substàncies espessidores o dissolvents, la pintura s’espentaria o barrejaria de diferents formes. Alguna cosa pareguda és el que fa l’artista Luis Miguel Gutiérrez quan representa galàxies o cèl·lules als seus quadres. Ell ha desenvolupat unes complexes barreges de pigments i ha practicat molt per aconseguir fer unes representacions excepcionals de la matèria i la vida. Però tu també pots crear la teua pròpia versió artística de l’Univers amb uns pocs materials i un poquet d’imaginació.
PILARES INTERESTELARES, OBRA DE MACROCOSMOS
Publicada por Luis Miguel Gutiérrez Pérez en Sábado, 10 de noviembre de 2018
Materials necessaris:
- Pintures acríliques blanca, negra i els colors que vulgues.
- Aigua
- Paper de cuina
- Recipients per a barrejar
- Cola líquida escolar
- Cartolina negra i/o paper d’aquarel·la
- Una palleta (millor, si no és d’un sol ús)
- Culleres o equivalents, per barrejar la pintura
- Algunes imatges de referència de nebuloses, com aquesta:
Passos a seguir:
- Aboca les pintures per separat en cada recipient. En aquest moment pots aclarir-les o enfosquir-les al teu gust usant pintura blanca o negra.
- En algunes, hi has d’afegir poca o molta aigua per obtenir colors amb diferent fluïdesa.
- En un altre color, aboca la cola. Com més uses, més espès quedarà.
- Barreja bé tots els colors, fins que el líquid quede uniforme.
- Deixa caure les pintures sobre la cartolina o el paper de manera aleatòria. No importa si uns dolls de pintura cauen sobre uns altres o si en alguns llocs n’hi ha més concentració de material.
- Utilitza la palleta per bufar i espentar les pintures l’una contra l’altra. També pots alçar i girar la cartolina en l’aire per ajudar-te de la gravetat.
- Posa una mica de pintura blanca (o del color que tu vulgues!) al raspall de dents i rasca les serres del raspall per què la pintura esquitxe per tot el llenç. Repeteix el procés diverses vegades. Intenta aconseguir esquitxades més grans i més fines. Això li donarà realisme.
- Espera que s’asseque i penja la teua obra científic-artística en un lloc on la pugues veure tots els dies. Que et recorde que tot, el món, l’art, tot el que t’envolta i també tu mateix, està fet d’estreles.
Más información sobre la obra de Luis Miguel Gutiérrez
T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a xicotets i majors, en l’especial “Ciència en el teu saló”
La “Mednight” nace como fruto de la colaboración de un consorcio de 12 entidades: Universidad Miguel Hernández de Elche, Universidad de Alicante, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Universidad de Murcia, Universidad Politécnica de Cartagena, Fundación Fisabio, Fundación Séneca – Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia, INCLIVA y el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, bajo la coordinación de El Caleidoscopio y con el patrocinio de la Generalitat Valenciana a través de Fundación de la C.V. para el Fomento de Estudios Superiores (FFES), la Casa Mediterráneo, Las Naves y Distrito Digital de la Comunitat Valenciana.