Analitza roques marcianes

Pots imaginar que ets un astronauta en una important missió interplanetària? De segur que sí. Posem que ja t’has enfundat el vestit espacial i vas en la nau, a velocitat vertiginosa, amb direcció a un misteriós planeta i amb una tasca entre mans. La NASA t’envia a Mart a ajudar el seu millor robot a recaptar mostres del sòl. Està sol i necessita que li tires una mà. Per això has de descobrir com funciona Curiosity, que és el nom del teu nou company tecnològic, i seguir els seus passos per descobrir nova informació important que poder enviar de tornada a la Terra.

Ja queda poc per arribar a la teua destinació. Si vols fer-te una idea de com és un aterratge a Mart, mira com hi va arribar el robot Curiosity l’any 2012. Pots sentir els aplaudiments i crits d’alegria dels tècnics de la NASA, felices per l’èxit aconseguit!

Per fi ets a Mart, el Planeta Roig. Eixes del mòdul d’aterratge i poses un peu al sòl rogenc, alçant un xicotet núvol de pols. Tires la vista al teu al voltant i et meravelles amb la infinita extensió desèrtica que t’envolta. Terra i roca és quasi tot el que pots veure, i és fantàstic, perquè la teua tasca és estudiar la geologia d’aquest meravellós i desconegut planeta.

Fuente: NASA (commons.wikimedia.org/wiki/File:Martian-Sunset-O-de-Goursac-Curiosity-2013.jpg)
Fuente: NASA (commons.wikimedia.org/wiki/File:PIA19912-MarsCuriosityRover-MountSharp-20151002.jpg)

Per proporcionar-nos aquestes fotografies, Curiosity dedica molt temps i usa les càmeres del seu braç robòtic per prendre desenes de fotos que després s’agrupen en una única imatge panoràmica, o fins i tot en 360º. Utilitzant aquesta tècnica ha pogut fins a fotografiar-se a si mateix! Si vols veure el procés amb el qual fa aquestes curioses autofotos, mira el següent vídeo:

Ara que som ací i hem pogut admirar el paisatge marcià, ens posem a la feina?

L’exploració no acaba ací: si vols continuar passejant per la superfície de Mart pots provar aquest joc de realitat virtual en 360º dissenyat a partir d’imatges reals preses pel robot astromòvil Curiosity, aprendre quins són els seus components i per a què serveixen: accessmars.withgoogle.com/ o aquesta aplicació de Windows microsoft.com/es-es/p/mars-rover-curiosity/9wzdncrdg76w?rtc=1&activetab=pivot:overviewtab .

Per estar al corrent de futures missions i de les últimes imatges, vídeos i curiositats sobre el Planeta Roig, pots instal·lar-te l’aplicació Be A Martian: play.google.com/store/apps/details?id=gov.nasa.jpl.beam i altres apps de la NASA dedicades a múltiples disciplines: https://www.nasa.gov/connect/apps.html


T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a xicotets i majors, en l’especial “Ciència al teu saló”



La “Mednight” nace como fruto de la colaboración de un consorcio de 12 entidades: Universidad Miguel Hernández de Elche, Universidad de Alicante, Universitat de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Jaume I, Universidad de Murcia, Universidad Politécnica de Cartagena, Fundación Fisabio, Fundación Séneca – Agencia de Ciencia y Tecnología de la Región de Murcia, INCLIVA y el Consejo Superior de Investigaciones Científicas, bajo la coordinación de El Caleidoscopio y con el patrocinio de la Generalitat Valenciana a través de Fundación de la C.V. para el Fomento de Estudios Superiores (FFES), la Casa Mediterráneo, Las Naves y Distrito Digital de la Comunitat Valenciana.

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *