Ho saps tot sobre la ciència?

Segur que creus que saps molt de ciència… Prou com per a superar aquest repte? Comprova si ets una experta o expert de veritat. Si alguna cosa és clara és que acabaràs aquest Ciència en el teu saló sent una mica més científic/a del que eres.

Algunes eines per a enfrontar-te al repte

Per a saber una mica millor de què va tot això. El repte científic té a veure amb el significat de la ciència, amb què és i en quines “branques” es divideix. No t’avançarem què és la ciència ni a donar-te una definició, a eixa pregunta hauràs d’enfrontar-te en el test… però sí que et direm que la paraula ‘ciència’ ve del llatí scientĭa, que significa ‘coneixement‘. Ja imaginaràs que el coneixement és una part clau de la ciència. A més, una part de la paraula scientĭa ve de scindere, que significa ‘dividir’. Per què anava a contindre la paraula ‘ciència’ alguna cosa que signifique ‘dividir’? La raó és que la ciència s’encarrega de ‘separar’ o ‘dividir’ el coneixement per a complir amb la seua funció.

Representació clàssica de l’arbre de la ciència de Ramón Llull. Font: El Español.

L’arbre de la ciència i les seues branques

Com s’expressa aquesta divisió? Et sona l’expressió ‘branques de la ciència’ o ‘arbre de la ciència’? Ja sabràs que la ciència no és una cosa única, hi ha moltes ciències diferents, com a ‘famílies’ que s’encarreguen de temes molt diferents. A aquests grups se’n diu ‘branques’ de la ciència i a vegades es representen totes juntes com les branques d’un gran arbre, l’arbre de la ciència. Aquest símbol va ser inventat pel divulgador científic, escriptor i teòleg Ramón Llull en l’Edat Mitjana.

Des de llavors, l’arbre de la ciència ha sigut un dels símbols més famosos per a representar la ciència. De fet, a Santiago de Compostel·la hi ha una escultura dedicada a aquest arbre, en la qual els estudiants indecisos realitzaven un ritual per a triar carrera: donar tres voltes i després assenyalar, d’esquena, a una de les branques de l’arbre, que seria la seua futura carrera. En l’actualitat, en l’edifici on es troba l’estàtua està la seu a Galícia de el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). De fet, l’arbre és el símbol del CSIC des de la seua fundació, en 1939.

Ara sí!

Segur que pensar en la imatge de l’arbre de la ciència i en l’origen de la paraula t’ajuda a comprendre millor com funciona la ciència. Ara que tens algunes pistes sobre què és i quines són les seues branques, tens eines de sobres per a enfrontar-te al repte i eixir victoriós/a. Creus que aconseguiràs el diploma? Si no ho fas a la primera, no et preocupes. A vegades la ciència necessita molts intents per a tindre èxit, però al final s’acaba aconseguint!

Aquest repte ha sigut dissenyat per Núria Falcó, alumna del Màster d’Història de la Ciència i Comunicació Científica, conjunt de la UMH-UV-UA.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia-Ministeri de Ciència i Innovació.

T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a menuts i majors, a l’especial ‘Ciència al teu saló’.

También te podría interesar

LEAVE YOUR COMMENT

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *