Mil imatges, una paraula
curs de xarxes socials per a jóvens
Què és el sentit crític? Com ens ajuda quan veiem contingut dels mitjans de comunicació i les xarxes socials?
Quan usem les nostres aplicacions favorites en el mòbil, quan caminem pel carrer envoltats de cartells publicitaris, quan posem la televisió, quan escoltem la ràdio… Sempre estem envoltats d’estímuls. Des de colors i sons, fins a imatges i text, tots ells dissenyats perquè vulguem sentir-los, veure’ls o llegir-los. Darrere de cada missatge que rebem, hi ha una intenció de qui l’ha creat. Si aconseguim endevinar-la, ens serà més fàcil prendre decisions intel·ligents i no deixar-nos enganyar per un embolcall bonic. D’aquesta manera, desenvoluparem el sentit crític: la capacitat de saber quan alguna cosa ha de convéncer-nos i quan no.
Determinades formes, colors i sons provoquen diferents reaccions en els nostres cervells i, com a conseqüència, aconsegueixen que interpretem la informació de manera diferent. És a dir, ens influeixen. Això és inevitable, però sí que podem impedir que ens condicionen, que ens porten a prendre decisions o crear-nos opinions sense que siguem del tot conscients. Per exemple, els investigadors de la UMH Víctor Cabrera i Daniel Lloret estudien com la publicitat i les xarxes socials fan que els adolescents participen en jocs d’apostes, i com això pot portar-los a una addicció al joc o a perdre molts diners.
Hi ha alguns factors que ens influeixen i són molt evidents: ens resulten més agradables de veure les persones considerades boniques o atractives, així que solem creure’ns més fàcilment el que ens diuen. Igual amb els sons suaus i la música alegre. Però per damunt de tot, si alguna cosa té influència en nosaltres i nosaltres són les imatges. Per això estem envoltats d’elles i per això aquesta breu guia contra la manipulació que presentem a continuació se centra en estar alerta enfront de les imatges enganyoses. Podria dir-se (exagerant una mica), que en el nostre dia a dia veiem una paraula per cada mil imatges.
Establides les bases, és hora d’endinsar-te en el repte. Enfronta’t a amenaçadores imatges, il·lusions que busquen fer que dubtes de tu mateixa o mateix i tècniques per a manipular la teua ment en un món distorsionat i confús, la dimensió de la imatge. Podràs escapar?
Com evitar que les imatges ens manipulen? Breu curs de xarxes socials per a jóvens.
Amb la colaboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología-Ministerio de Ciencia e Innovación.
T’han agradat aquestes activitats? Tens moltes més disponibles, per a petits i majors, en l’especial ‘Ciència al teu saló’